Обсъждат увеличението на пенсиите днес на тристранка

От 1 юли минималната пенсия става 467 лева
30 май 2022 07:40, Александър Попов
26
Обсъждат увеличението на пенсиите днес на тристранка
Снимка: БГНЕС

Таванът на пенсиите се вдига от 1500 на 2000 лева от 1 юли - това предвижда проект за промени в държавния бюджет за тази година, който ще се обсъжда на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в понеделник. Според проекта от 1 октомври ще има още едно увеличение на максималната пенсия и тя ще стане 3400 лева. На заседанието ще бъде разгледан целият пакет от антикризисни мерки на управляващите.

Предвижда се от 1 юли всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., да се осъвременят с 10%. Освен това, изплащаните към 30 юни допълнителни суми, т.нар. Covid добавки и индивидуалните компенсации, които представляват разликата между дохода от пенсия през декември миналата година и през януари т.г., се включват в действителния размер на получаваната лична пенсия за трудова дейност.

Също от 1 юли минималната пенсия става 467 лева, вместо досегашните 370, а социалната пенсия за старост се увеличава от 170 на 215 лева.

От 1 октомври пенсиите за трудова дейност ще се увеличат с прилагане на модифицирано правило за осъвременяване, като процентът на увеличение за всяка година ще бъде по-голямото измежду нарастването на средния осигурителен доход или средногодишната инфлация.

Очаква се средната пенсия през юли да достигне 658 лева, а през октомври - 709 лева.

На тристранния съвет ще бъдат обсъдени и предвидените от 1 юли мерки по антикризисния пакет, сред които въвеждане на намалена ставка на ДДС в размер на 9% за доставки на централно отопление и на природен га, нулева ставка ДДС за доставки на хляб, увеличаване размера на данъчните облекчения за деца и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: пенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Академик. проф. д-р преди 2 години
Най-после решиха да повишават пенсиите на възрастните хора - пенсионери. Това е добра крачка напред. И срам-има лоши хора, които съскат срещу помощта за пенсионерите. Съскат и срещу увеличение на тавана, а истината е, че държавата е ограбвала достойни хора, внасяли големи суми за пенсиониране и заслужили както другите свойте пенсии. Не трябва да има таван на пенсиите, всеки да получи заслуженото и заработеното. Днешните управляващи заслужават поздравление за справедливото отношение към пенсионер
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много закъсняват с проблемните въпроси при пенсионерите и осигуряването за пенсия. Още преди 12 години трябваше да повишават всяка година максималния осигурителен доход така, че да е колкото 10 минимални заплати. Тавана на пенсиите още преди 4 години трябваше да е над 2000 лева и да се вдига всяка година. Всяка година трябваше да се преизчисляват всички пенсии с осигурителния доход от предишната година и т.н.
22
0
 
5
 
! Отговори
Факт преди 2 години
До преди 2021 инфлацията навсякъде в Европа беше ниска, а сега е висока. ГЕРБ няма никаква заслуга за ниската инфлация до 2021, нито сегашните за високата инфлация в последните месеци.
21
4
 
2
 
! Отговори
до 21 Анонимен преди 2 години
При ГЕРБ инфлацията се движеше максимум до 1.5% годишно, а сега не е за комениране колко ще стане до края на годината!
20
1
 
6
 
! Отговори
Посетител преди 2 години
Добро решение за пенсионерите.
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При ГЕРБ заплатите и пенсиите се увеличаваха съвсем леко, особено в началото. Сега се увеличават значимо, но някакви си искат ГЕРБ.
18
10
 
4
 
! Отговори
пенсионер преди 2 години
ЛЪЖЦИ И ИЗМАМНИЦИ ДАНО СЕ ЗАДАВИТЕ С ТОВА УВЕЛИЧЕНИЕ !!!! И ДАНО Я ИЗМЕТЪТ ТАЗИ ЧЕТВОРНА БАНДА !!! ГЕРБ ПОБЕДА!!!!ААААААААА?
17
0
 
6
 
! Отговори
едностранка преди 2 години
гледам гледам никъде не видях увеличение с 21.6 % , продължих да гледам няма и увеличение с 20% . явно това изречение е пропуснато в статията :)
16
3
 
6
 
! Отговори
В ГЪЗА! преди 2 години
До ВЕЧНО ИЗЛЪГАНИ......както винаги
15
4
 
10
 
! Отговори
НЕ, ЧЕ преди 2 години
ХАРЕСВАМ ПРАВИТЕЛСТВОТО, НО ЗА ПЕНСИИТЕ ГИ ПОДКРЕПЯМ. БРАВО. И МИН. ЗАПЛАТА СЕ ВДИГНА. А РАБОТОДАТЕЛИТЕ ИМАТ ОЩЕ ЗАПАСИ ОТ БИБИТКО. НЯКОИ ЯКО СЕ НАГУШКАХА.
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой пита как се взима максимална пенсия ли, ами трябва и двамата да сте се осигурявали на макс и единия да се гътне и като вземеш и неговата и удряш 3400.
13
4
 
7
 
! Отговори
Xaxa преди 2 години
Би трябвало да бъдат увеличени процентно поне спрямо хляба. Естествено това няма да се случи, това "обсъждане" между престъпните фракции най-вероятно ще го точат месеци, а на края ще ги вдигнат средно с 20-тина лева. Шайката на Петков, Нинова, Дългия и оня от ДБ, както и техните "резервни" партньори от Герб и ДПС ще разиграват както обикновено циркове за пред нас за замазване на лъжите. Иначе по време на измислената "пандемия" бяха много "загрижени" за "баба и дядо". *** 6okлyцитe.
12
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали беша 21 процента увеличение на пенсиите, после станаха 20 , а днес вече са 10 процента Минималната пенсия се изравни със средната , но за сметка на това се увеличава с 2000 лв максималната и то отвезнъж гоулемите началници излицат в пенсия и се грижат за себе си
11
2
 
13
 
! Отговори
дават 5% а взимат 20 преди 2 години
До ВЕЧНО ИЗЛЪГАНИ......факири
10
2
 
17
 
! Отговори
ВЕЧНО ИЗЛЪГАНИ...... преди 2 години
С едната ръка дават а с другата вземат.......
9
1
 
10
 
! Отговори
ТЕ ИЗМРЯХА.......... преди 2 години
ПЕНСИОНЕРИТЕ.
8
2
 
13
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
Бивши,настоящи и бъдещи пенсионери на висши управленски позиции ще си осигурят максималните пенсии,а всички останали с по-скромни размери да му мислим. бсп не е социална партия а партия загрижена за доходите на върхушката,защото реалното увеличение на другите пенсии ще е едва 5-6%.
7
4
 
16
 
! Отговори
УРСЪСЕЛ ФОРДОЛАЙНО преди 2 години
За да има ,, голямо " увеличение вкарват намалените от 120 на 60 лева добавки в пенсията и било 21 % . А действително е 6 % .
6
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това стана държавата на пенсионерите или поне тези от ДС които до един ще са с 3400 лв.
5
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като пенсията стане 3400лв.,Аз каква заплата ще трябва да получавам???Пък да не говорим каква ще трябва да ми е заплатата,че да вземам максимална пенсия ?!